blogartikel 26/10/2022

Verplichte renovatie vanaf januari 2023 – Immo News

Alle eengezinswoningen en appartementen met energieprestatiecertificaat E of F die vanaf 1 januari 2023 aangekocht worden, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter. 

Kopers van energieverslindende woningen zullen verplicht worden binnen de 5 jaar na aankoop het pand grondig te renoveren tot EPC met minimum label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw attest op risico van een boete van 500 tot 200.000 euro.

Om te weten hoeveel uw woning scoort kan een EPC aangevraagd worden aan een energiedeskundige. Scotty’s kan u hierbij vrijblijvend advies geven zodat u zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op uw afspraak met deze expert. U kan ons hiervoor zeker bellen.

Zo’n renovatie is verplicht na een aankoop, maar momenteel nog niet na een erfenis of schenking bijvoorbeeld.

Deze nieuwe wet is vanaf januari 2023 van toepassing voor Vlaanderen maar we twijfelen er niet aan dat ook Brussel en Wallonië zullen volgen.

Tot nu toe was een energieprestatiecertificaat een informatief document.

Deze tijd is voorbij. Op lange termijn zal men steeds strenger worden. Zo publiceert www.vlaanderen.be dat een huis tegen 2028 een label C zal moeten bekomen na aankoop, tegen 2035 een label B en tegen 2040 een label A (label B voor een appartement).

Dit is een bijzonder grote stap mede door de hoge renovatiekosten van vandaag.

We kunnen de kandidaat-kopers alleen maar aanraden heel voorzichtig te zijn bij een aankoop. Gelukkig zijn er wel enkele premies en steunmaatregelen voorzien maar de grote kost zal voor de eigenaar zijn.

We denken dat meer energieverslindende woningen verkocht gaan worden en dat energiezuinige woningen duurder en dus nog schaarser zullen zijn. Opletten en anticiperen is de boodschap. Een verwittigd man is er twee waard 😊.

Bekijk meer artikels van Scotty’s Alle artikels