blogartikel 16/02/2021

Hoeveel is mijn pand waard?

Een eindeloos debat tussen de verkoper die zo duur mogelijk wilt verkopen… en de koper die zo goedkoop mogelijk wilt kopen.

Hoe maken de meeste VERKOPERS hun berekening:

Ik kocht mijn woning aan € X in een bepaald jaar en voeg hieraan de notariskosten toe alsook alle kosten van de werken die ik uitvoerde. Ik tel deze bedragen samen en vermeerder dit met de inflatie en met een winstmarge om te komen tot een som van Y €.

Gezien de kopers altijd onderhandelen voeg ik nog Z % toe in de hoop hier nog iets bijkomend op te winnen. Ik vergelijk ook met één van de woningen van de buren die aan een hoge prijs verkocht werd maar vind onze woning toch veel mooier 😉.

De KOPERS maken een andere berekening:

Indien ik een advertentie aan € X zie moet ik hieraan de notariskosten toevoegen en de kosten om de nodige werken uit te voeren om het pand naar mijn smaak in te richten (schilderwerken, nieuwe badkamer,…).
Gezien ik een bepaald bedrag gespaard heb, ga ik naar mijn bank om te zien hoeveel ik kan lenen. Op deze basis doe ik mijn berekening en bepaal ik de prijs die ik aan de koper kan bieden. Maar gezien hij gehaast lijkt verlaag ik mijn bod met Y € of Z %.

… maar hoe wordt de werkelijke waarde van het pand dan bepaald?
De werkelijke waarde is de waarde die de werkelijke koper uiteindelijk zal betalen…

Uw vastgoedmakelaar kent uw regio, de markt en de tendenzen. Hij maakt gebruik van meerdere tools en schattingsmethodes en wordt dagelijks met de vastgoedmarkt geconfronteerd.

Uw vastgoedconsultant zal u op professionele wijze verderhelpen en op basis van een gedetailleerd schattingsverslag de juiste verkoopprijs van uw pand bepalen.

Bekijk meer artikels van Scotty’s Alle artikels